Een echte lettervreter, dat is hoe we Gabriella misschien wel het beste kunnen introduceren. Al van kinds af aan heeft zij een passie voor taal en las ze elk boek dat ze in haar handen kon krijgen. Op een gegeven moment is ze ook gaan schrijven en besloot ze om Nederlands te gaan studeren. Ze wilde antwoord op de vraag: ‘Wat gebeurt er als je taal gebruikt?”. Dat er bij het effect van taal zelfs neurologie en psychologie om de hoek komen kijken, maakt het voor haar alleen maar interessanter.
Inmiddels schrijft Gabriella al jaren voor de klanten van haar bedrijf Werkwoordwinkel en is ze een echte creatieve copywriter met een hart voor marketing. Echte marketing. Niet de oppervlakkige gebakkenluchtversie van marketing, maar eerlijke verhalen. Geschreven of herschreven terwijl ze zich in de schoenen van de klant plaatst, met aandacht, liefde en passie.
Als we Gabriella vragen waarom ze doet wat ze doet hoeft ze niet lang na te denken over het antwoord. “Omdat ik taal heerlijk vind. Ik ben er altijd mee bezig en wil met taal de lezer prikkelen, raken en overtuigen. Het verschil en vooral het resultaat zien van een herschreven tekst is zo leuk. Ik hou ervan om de gedachten van mijn klant zo te verwoorden dat deze bij het lezen denkt ‘Ja, dat ben ik. Zo voelt het voor mij.’ Als zijn klant zich dan ook nog aangesproken voelt, is het perfect.”
Behalve dat Gabriella voor je kan schrijven, kan ze het je ook leren tijdens haar schrijftrainingen. “Op het moment dat ik iemand iets nieuws leer, kun je de kwartjes horen vallen. Dat moment is heerlijk.” Ze neemt je stap voor stap mee in het schrijfproces en het verbeteren hiervan, zodat je leert met je woorden echt het verschil te maken.
Gabriella is groot voorstander van schrijven met lef. Wanneer ze een nieuwe schrijfopdracht krijgt, begint ze met onderzoeken hoe er over dat onderwerp of in die branche geschreven wordt. En vervolgens doet ze het anders. “Dit kan in het begin heel spannend zijn voor de klant, maar uiteindelijk creëren we altijd een tekst die past.”
Het belangrijkste bij het schrijven van een tekst die voor je werkt, is het inleven in de lezende doelgroep. Wie is die lezer? En wat wil je met je tekst bereiken? Pas als je antwoord hebt op die vragen kun je beginnen met schrijven. “Als ik niet in de schoenen van de lezer kan stappen, is de basis van het communicatieplan nog niet af. Daar ga ik dan samen met de klant eerst mee aan de slag. Of we zoeken er passende partijen bij die kunnen helpen.”
SEO zorgt er voor dat er mensen op de website komen. En daar begint het spel voor Gabriella. Hoe prikkelender de tekst is, hoe nieuwsgieriger de lezers worden naar de rest van het verhaal. En hoe eerder ze geneigd zijn om verder te lezen of actie te ondernemen.
De zoekwoorden vanuit het SEO-onderzoek worden verweven in de tekst, zonder dat ze opvallen. Ze doen dus hun werk, maar zijn niet storend. Elke zin die geschreven is moet een doel raken en er voor zorgen dat de volgende zin ook gelezen wordt. Op die manier kun je de lezer steeds verder binnenhalen en activeren.
Volgens Gabriella is de link tussen SEO en tekst heel helder: “SEO zorgt voor het verkeer naar de site, de tekst zorgt er vervolgens voor dat de bezoekers verder de winkel in komen en actie ondernemen.”
Het redirecten van domeinnamen heeft voor SEO geen zin. Eén uitzondering: het redirecten van domeinen waar nog "waarde" in zit...
Alles is content en content is alles. Foto’s, infographics, animaties, filmpjes, geluidsfragmenten, tekst... het lijkt allemaal even doorslaggevend om vindbaar en zichtbaar te worden op het World Wide Web. Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk?
Alles, als je er veel tijd in steekt en er ook een beetje talent voor hebt...
Omdat we vaak al heel vroeg in het traject te hulp worden geroepen. En dat is slim...